Hegyi Dorottya klinikai szakpszichológus, integratív gyerekterapeuta

 

Hegyi Dorottya

A gyermekvédelem több színterén is dolgozom. Családok átmeneti otthonában olyan családokkal foglalkozom, akiket az otthontalanság fenyeget és kiskorú gyermekük jogán kérhetik a szállást biztosító ellátást családgondozási folyamatban való részvétel feltételével. Gyermekjóléti szolgálatnál szülőkonzultációval egybekötött gyermekterápiákat tartok 3 éves kortól a serdülő korosztályig bezárólag. Ugyanitt és az otthonban is végzek családterápiás munkát is szükség szerint. Fő állásban javítóintézeti növendékekkel dolgozom elősegítve céljaik megtalálását, feszültségeik hatékonyabb kezelését, traumáik feldolgozását.

Tanulmányok: 
2010-ben végeztem az ELTE pszichológia szakán fejlődés szakirányokon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus képzésére járok.

Terápiás módszerek:
– 2005 óta tanulok és rendszeres szupervízió mellett tartok családterápiát.
– 2008-tól járok az Integratív Pszichoterápiás Egyesület gyermekterápiás képzésére, valamint szupervíziójára, ahol számos gyermekterápiás technika integrált alkalmazásának elsajátítására van lehetőség.

Személyes szakmai hitvallásom:

Minden ember életében előállhatnak olyan helyzetek, nevelési kérdések, párkapcsolati nehézségek, melyek átmeneti vagy tartós elakadással járhatnak különböző mértékű szenvedést okozva. Ezeket a helyzeteket ki önerőből, ki segítséggel tudja feloldani. Aki úgy érzi, hogy újra és újra ismétlődő konfliktusok merülnek fel az életében, a párkapcsolatában, a gyereknevelésben, a családjában és az eddigi megoldási törekvések sikertelennek bizonyultak, valamint szeretné összefüggéseiben látni a kedvezőtlen események feltételezhető és nem sejtett okait közben ismereteket szerezve önmagáról, annak lehetősége van külső segítő szakember bevonására. Ez a segítség a környezetében azokat a sztereotip vélekedéseket válthatja ki, mint „aki pszichológushoz jár, az bolond”, „valami NAGY baj lehet vele, ha pszichológushoz jár”, „hogy hogy nem tudja egyedül megoldani, hát én is egyedül oldom meg az életem”, „senkinek semmi köze a magánéletemhez”, „egy kívülálló úgysem tud segíteni”, „gyenge ember, aki segítséget kér”. Ezek a vélekedések a családterápia módszer részben tárgyaltak alapján azt a tudattalan célt szolgálják, hogy a bár szenvedést okozó, mégis viszonylag stabilnak mondható egyensúlyi állapot ne essen szét. Ez egy természetes, racionális védekező reakció a környezet részéről, mely védi az új, ismeretlen, kétes kimeneteltől a bár kedvezőtlen, de jól ismert, s ezáltal kiszámítható régi rendet, arról nem is beszélve, hogy a változás szükségszerűen változást von maga után, így nincs, aki ne lenne érintett akarva akaratlanul is. A segítségkéréshez épp annyi bátorság szükségeltetik pont ezért, hiszen szembe kell nézni adott esetben számos jót akaró ellenzővel. A helyzetek valódi megoldását rejtő erőforrások adottak, mindenki eldöntheti , hogy a megtalálásukhoz használ e külső segítséget, vagy egyedül teszi meg az utat.

Kiknek és hogyan tudok segíteni?

Gyermekekkel és szüleikkel foglalkozom, valamint egész családokkal is rendszerszemléletű és integratív megközelítésben a következő formákban:

  • nevelési tanácsadás
  • családterápia
  • szülőkonzultáció
  • gyermekkel folytatott foglalkozás
  • csoportos énerőt fokozó tréningek a fiatal korosztálynak

MKB és Prémium Egészségpénztár szerződéses partnere vagyok.